1Zowel de geleiders als de honden krijgen een intensieve training. Van de geleiders wordt o.a. verwacht dat zij thuis zijn in veiligheid in de havens (ISPS), EHBO (voor zowel mens als dier), werken met communicatie middelen, gebiedsindeling en zoektactiek. De geleiders moeten in teamverband kunnen werken en uiteraard het gedrag van de honden goed kunnen lezen.

Van de honden wordt o.a. verwacht dat ze gezond, buitgericht en evenwichtig zijn, doorzettingsvermogen hebben, niet onder de indruk zijn van lawaai of aanwezige mensen en sociaal gedrag vertonen ten opzichte van mens en dier.

2De honden hebben de FCI certificering voor Reddingshond. Ze zijn gespecialiseerd in het opsporen van mensen in vrachtwagens/trailers,  bos (verdwaalde mensen), puin (slachtoffers van bijv. aardbeving) en onder lawine bedolven slachtoffers.

Wekelijks wordt er getraind in het opsporen van mensen in puin en bos. Daarnaast worden ze 2x per week getraind in het opsporen van mensen die verstopt zitten in trailers / containers. De honden zijn getraind in het lopen van trappen en laten zich gemakkelijk optillen om bijv. in een trailer te zoeken.